Skip to main content

Herunder har vi samlet en række tip og ...

Gode råd om hvidevarer

OPVASKEMASKINE

Vedligeholdelse af opvaskemaskine

Afkalk maskinen hver eller hver anden måned

Hvor tit du skal afkalke opvaskemaskinen afhænger meget af, hvor du bor og hvor hårdt vandet er i dit område. Typisk anbefaler vi at afkalke hver måned. Brug en afkalkningstablet. Sætter kalk sig på varmelegemet, slides varmelegemet hurtigere.

Rens grovfilteret efter hver opvask og sørg for at skrabe store madrester i skraldespanden, inden du sætter servicet til opvask. Madstykker kan, hvis du er uheldig, slippe gennem filtret og sætte sig fast i pumpen, hvorved den blokerer.

Rens spulearmene jævnligt. Madrester sætter sig nemt fast. Det medfører en belastning på pumpen, hvis der er modstand, når vandet skal spules rundt i opvaskemaskinen.

Nyttig link fra Samvirke: 7 trick

Nyttig link fra Samvirke: 7 tricks

VASKEMASKINE

Vedligeholdelse af vaskemaskine

Afkalk vaskemaskinens varmelegeme
Med nogle måneders mellemrum, bør varmelegemet i maskinen afkalkes. Brug enten en afkalkningstablet eller med en kogevask. Høje temperaturer kan sprænge kalken i stykker. Den hyppigste årsag til, at vaskemaskiner går i stykker, er tilkalkede varmelegemer.

Rens trevlesien
Trevlesien skal tømmes en gang pr. måned.

Brug vaskeposer
Bøjlen i bøjle-bh’er kan under vask rive sig løs. Fremmedlegemer, der sætter sig fast ind i maskinens indre dele,  kan blive en bekostelig affære. Brug altid en vaskepose, hvis der er risiko for løsrevne fremmedlegemer.

Korrekt dosering af vaskemiddel
Brug altid korrekt afmålt vaskemiddel i forhold til kalkindholdet i dit vand. Vaskemidler er tilsat et stof, der skal forhindre kalk i at sætte sig på varmelegemet. Desuden skal sæbeskuffen skal rengøres jævnligt, således maskinen får den korrekte dosis sæbe.

Når vaskemaskinen ikke er i brug
Lågen bør stå åben, når vaskemaskinen ikke er i brug. Derved undgår du sur lugt og mindsker desuden risikoen for, at belægninger sætter sig på tromlen.

Nyttig link fra Mandag Morgen: Kan eddike erstatte skyllemiddel?

KØLESKABE

Vedligeholdelse af køleskab

For at opnå den bedste hygiejne i køleskabet anbefales det, at køleskabet rengøres mindst hver anden måned. Mikrober og bakteriedannelse forbliver på et lavt niveau, så maveonde kan undgås. Når skabet rengøres ofte, får du samtidig smidt madvarer ud, der har overskredet holdbarhedsdatoen.

Går sådan

  • Først slukker du for strømmen.

  • Herefter tømmes skabet for madvarer.

  • Skabet vaskes i varmt vand, tilsat lidt opvaskemiddel. Evt. isdannelse på bagvægen fjeres.

  • Indvendig i køleskabets bagside, er det et afløbshul. Dette rengøres med et langt sugerør/kabelstribs.

  • Afslut med at vaske alt over med koldt vand – selvfølgelig med en ny ren klud.

  • Lad skabet dampe af, og blive tør.

  • Herefter tænder du for strømmen igen.

Mindst en gang om året skal ribberne bag på køleskabet rengøres. Ribberne hjælper med nedkølingen af luften i køleskabet. Når ribberne er støvede, kommer kondensatoren på overarbejde og slides hurtigere.

Rummet eller hylden, hvorpå kondensatoren står, bør også tørres af. Brug eventuelt en støvsuger. Fri luft rundt om og over køleskabet er vigtigt. Sørg for mindst fem-seks centimeter fri luft; hermed kommer køleskabet nemmere af med varmen. Igen mindsker det slid på kondensatoren.

Listerne skal slutte tæt. Sæt en pengeseddel i klemme forskellige steder i køleskabsdøren. Kan du nemt trække den ud, så slutter listerne ikke tilstrækkeligt tæt. Køleskabet skal køle mere og det medfører unødigt slid.

Listerne skal slutte tæt. Sæt en pengeseddel i klemme forskellige steder i køleskabsdøren. Kan du nemt trække den ud, så slutter listerne ikke tilstrækkeligt tæt. Køleskabet skal køle mere og det medfører unødigt slid.

MIKROBØLGEOVN

Værd at vide om mikrobølgeovne

En mikrobølgeovn er ideel til opvarmning af mindre mængder mad, og opvarmningen sker hurtigt, når maden indeholder store mængder vand/fedt.

De fås enten som bordmodel, eller til indbygning og kan også fås med grill og varmluft. Jo flere funktioner den har – jo flere muligheder har forbrugeren.

Det anbefales altid, at man lægger et låg oven på tallerken (alternativ mikrobølgeovns-film), og der skal være en lille åbning, så dampen kan komme ud. Hvis maden ikke tildækkes, fordampes store mænger vand, hvorved ovnrummet bliver meget fugtigt. Det tilrådes at lade maden stå i et par minutter, hvorved varmen bedre fordeles.

En mikrobølgeovn er god, når det er mindre mængder mad, der skal opvarmes. Tid, mikroovnens effekt, placering i ovnrummet mm har stor indflydelse på opvarmningstiden. Ved store mængder mad, anbefales det at bruge den almindelige ovn.

Vær obs på, at det er ikke al service, der kan benyttes i en mikrobølgeovn. Service med guldkant er ikke anbefales værdigt, men man kan teste servicet på flg. måde.

Sæt servicet ind i mikrobølgeovnen sammen med et glas vand og tænd på fuld effekt. Efter et lille minut slukker du ovnen, og mærker på servicet.

Hvis det er varmt, er det ikke velegnet til brug i en mikrobølgeovn.

STEGEOVN

Når du steger den perfekte flæskesteg

Skal flæskestegen være helt perfekt, starter mange med at hælde vand i brandepanden og sætte stegen ind i den kolde ovn. Under stegningen oplever nogle, at der løber vand ud nederst ved ovndøren. Problemet skyldes ofte, at der er fyldt for meget vand i bradepanden.

Når man får en ny ovn, er den selvfølgelig bedre end den gamle. De nye ovne er bedre isoleret, og er samtidig udstyret med en termostat, der vil fastholde temperaturen – uanset hvad vi har sat ind i ovnen.

Når der hældes vand i bradepanden, så bunden dækkes – er det ofte omkring 1 liter vand. 1 liter vand er alt for meget vand, og ovnen vil blive omdannet til en trykkoger. Det opleves ofte ved:

  • Vanddamp kondenserer på ovnlågen, der er koldere. Fedtet kondensvand løber nedenud af oven.

  • Fedtmættet damp presses ud af oven, og sætter sig på betjeningsknapperne og håndtaget.

  • Den store mængde vand bevirker at luftfugtighede øges – og det nedsætter temperaturen. Er ovnen indstilles til 220 grader, er temperaturen kun i nærheden af 185 grader. Først når vandet er fordampet, kan temperaturen komme på de ønskede grader.

Løsninger er, at stegen lægges i en lille bradepande, der passer bedre til stegens størrelse. Herefter hældes der et par deciliter vand ned i bradepanden.

Eller stil stegen på en rist, og sæt en bradepanden under til at opsamle stegeskyen i. Igen hældes et par deciliter vand i bradepanden.
Alternativ benyttes en stegepose.

Mange kunder spørger bekymret til sovsen. Det er for lidt sky til at lave sovs af, siger kunderne. Men det løses ved at hælde mere vand ned til stegeskyen, og skal stå i 5-7 minutter i den varme slukkede ovn.

Herefter laves sovsen på traditionel måde i en gryde, mens stegen hviler 15-20 minutter.

OPVASKEMASKINE

Opvaskemaskine vasker for dårligt

Reklamerne på TV viser, at når vi bruger et bestemt sæbemærke, bliver resultatet skindende rent. Men sådan er det ikke altid i virkeligheden. Forbrugerne tror så, at det må være maskinen, der er i stykker.

Reklamerne på TV viser, at når vi bruger et bestemt sæbemærke, bliver resultatet skindende rent. Men sådan er det ikke altid i virkeligheden. Forbrugerne tror så, at det må være maskinen, der er i stykker.

Der kan opstå forskellige ”fejl” i en opvaskemaskine, der dog altid skyldes forkert kemi.

Grå/hvid hinde på glas
Det er højst sandsynligt en kalk-belægning, der er opstået enten pga. forkert sæbedossering eller salt.

Forkert sæbedossering: Læs på emballagen, hvor meget sæbe der skal bruges. Hvis dosseringen er forkert, bliver det synligt på glassene. Udbedring: Fyld citronsyre i sæbebeholderen, og kør en opvask med glas og alt det andet service.

Salt. Opvaskemaskinen skal indstilles til vandets hårdhed. I Danmark har vi meget hårdt vand, og derfor skal saltindstillingen stå højere. Læs brugsanvisningen om, hvordan denne salthårdhed indstilles. Det er ikke ligegyldigt, hvilken salttype, der benyttes. Groft filtersalt er det bedste, da det ikke klumper sammen.

Er sæbedosseringen rigtig, og der er salt i maskinen ( det grove ), og opvasken stadig ikke er pæn, skal låget til saltbeholderens låg tjekkes. Hvis låget er revnet, kommer der for meget salt ud på servicet  og disse ting vil smage af salt. Låget kan også være skruet forkert på, eller det vil kunne sidde nogle saltkorn ved gummipakningen.

Striber og pletter på al servicet
Maskinen skal have tilført afspændingsmiddel, eller maskinen er forkert indstillet. Afspændingsmidlet får vandet til at løbe af servicet, og når det løber for langsomt af – kommer der striber og pletter. Det er mest synligt på glassene.

Derfor: Sørg for rigtig dossering af afspændingsmidlet. Jo lavere PH værdi, jo højere skal indstillingen være.

Blå hinde på glassene opstår, når dosseringen er for høj. Denne blå belægning kan normalt fjernes med citronsyre/eddike – men den kan også ”brænde” sig fast. Fejlen kan også skyldes en defekt pakning ved beholderen til afspændingsmidlet.

OPVASKEMASKINE

Flyverust i opvaskemaskine

Flyverust er rustpletter, der kan komme på det ellers rustfrie bestik. Et par fif kan få flyverusten af dit bestik, så det bliver fint igen.

Hvordan ser det ud?
Der er rustpletter på bestikket, kurvene og andre metalgenstande.

Hvor kommer det fra?
Rustpletterne kommer fra små frigjorte jernpartikler, der kommer bla. fra: Ostehøvlen med metalklinge, æggedeleren, metalsigten, hvidløgspresseren og skarpe knive. Dette stål er ikke rustfrit, og derfor løsnes der lidt jernpartikler, som hvirvles med vandet rundt i hele maskinen.

Hvordan fjernes det?
Ofte kan rustpletten poleres væk med stålrens. Nogle personer har også haft held med at gnide rustpletten væk med et råt løg – andre siger, tomatketchup også virker godt (der er syre i ketchup).

Den nemme løsning er at fylde sæbeholderen op med citronsyre, og køre et program – kun med det angrebne bestik i. Vælg et økonomiprogram, der tager lang tid, da det forbedrer resultatet.

Hvis det kommer igen?
Så kan rusten komme fra kurvene, der kan være angrebet af rust. Der kan altså være hul på kurvenes beskyttelseslak. Så har du 2 muligheder.:  

  • Køb nye kurve.

  • Forsøg at reparere dem med epoxylim (tokomponent ) eller flydende emalje. Spørg i byggemarkedet/specialbutikken.

OPVASKEMASKINE

Glaspest eller plettet glas efter vask i opvaskemaskine

Derfor bliver nogle glas mælkehvide i opvaskemaskinen

Glas der bliver mælkehvide efter nogle gange i opvaskemaskinen skyldes, at sodaen i glasset trækkes ud af glasset. På nogle glas kan det opstå efter få opvaske - andre glas får først sygdommen efter flere års opvask. Men fælles for dem alle er, at glassene ikke kan gøres pæne igen. Husk at sikre dig, at glassene tåler maskinopvask, når du køber nye.

Glas har hvide kalkpletter efter opvask

Hvide pletter på glas kan have flere årsager. Et højt kalkindhold i vandet kan give hvide aflejringer på glassene, selvom de lige er kommet ud af opvaskemaskinen. 

Nyttig link fra Samvirke: Undgå kalkaflejringer

VASKEMASKINE

Mørke pletter på tøj efter vask i vaskemaskine

I midten af 90'erne begyndte kunder med at klage over vaskeresultatet. Klagerne gik især på hvidt, lyst dametøj og håndklæder, hvor der pludselig kunne opstå gråbrune pletter under vask.

Laboratorium opklarer mysterium
Det plettede tøj blev sendt til analyse ved Forbrugerrådets laboratorium. Test viste, at pletterne indeholdt rester af hårplejemidler, som foreksempel mousse og shampoo med balsam. I mange hårprodukter indgår ingredienset 'polykvaternium copolymer' - som er et fixérmiddel. Når midlet kommer i kontakt med tøjet, binder det sig til tøjets overflade. Vaskes tøjet efterfølgende sammen med mørkere tekstiler, som stadigvæk afgiver lidt farvestof, modtager 'kontaktstedet' den frigjorte farve. Derfor ses pletterne først efter vaskeprocessen.

Skaden opstår, når stænk af hårplejemidlerne overføres til stof - som fx hvis hænder med rester af hårplejemiddel tørres af i et håndklæde, uden de først er vasket rene.

Pletterne forsvinder aldrig helt igen. Hvide håndklæder kan dog reddes, og misfarvningen næsten forsvinde, ved at afblege med følgende behandling:

Afblegning

  • Lav en oxalsyreopløsning: Kom 50-100 gram oxalsyre i en plasticspand med 10 liter 60o C varmt vand. Læg tøjet i opløsningen i 30-40 min. 

  • Vask tøjet ved mindst 60 grader C. Anvend en god sæbe, der indeholder både fosfat og blegemiddel.

Test om dit hårplejemiddel afsætter pletter

Påfør en stump tøj lidt af dit hårplejemiddel og vask den i en kulørtvask. 

VASKEMASKINE

Huller i tøj efter vask i vaskemaskine

Oplever du, at vaskemaskinen ødelægger tøjet under vasken, så får du her et par nyttige fif til at undgå det.

Oplever du af og til, at tøjet er blevet hullet efter en tur i vaskemaskinen, så er her et par fif til, hvordan du kan undgå, at vaskemaskinen river hul i tøjet.

Problem: Der er huller og revner i tøjet
Er hullerne kun på en bestemt del af tøjet, kan det skyldes blegemiddel. Er der huller på kraven, manchetten er ved sømmene – skyldes det alm. slid. Hvad kan vi gøre ved det?  Ingenting - desværre ...

Problem: Tøjet bliver ofte revet i stykker i vaskemaskinen
Kontroller at der ikke er skarpe kanter inde i vaskemaskinen. Hvis der er for meget plads mellem tromle og gummipakningen, kan tøjet komme til at sætte sig fast. Der kan medføre at tøjet bliver revet i stykker under centrifugeringen.

Hvad kan vi gøre ved det? Undgå at stoppe for meget tøj ind i maskinen, og gør det uden at være hårdhændet. Sy det revnede tøj, inden tøjet vaskes næste gang, så undgås yderligere revner.

Åbne lynlåse, bøjler i BH'er samt hægter kan beskadige andet tøj i vaskemaskinen. Derfor luk lynlåsen før vask. Tøj, der kan forårsage skade, skal vaskes særskilt. Alternativt i en vaskepose.

KOGEPLADE - INDUKTION

Kogepladen afgiver lyde

En induktionskogeplade kan frembringe forskellige lyde, og lyden kan variere afhængig af kogegrejets kvalitet, konstruktion og materialevalg.

De hørte lyde er altså svingninger, der opstår i grydens bund, og kan variere. Man kan fx høre følgende lyde:

BRUMMENDE LYDE - især ved høj effekt.

KNITRENDE/KLIKKENDE LYDE - kan fremkomme, når bunden er sammensat af flere forskellige materialer, også kaldet en sandwichbund.

KLIK-LYD - kan forekomme ved lav effekt.

HØJFREKVENTE LYDE - kan opstå, når der er flere gryder i gang samtidig på høj effekt.

SUMMENDE/SUSENDE LYDE - kan komme fra den køleblæser (ventilator), der sidder i alle kogeplader og som sikrer elektronikken mod overophedning. Ventilatoren starter og stopper efter behov, men kan også køre en rum tid efter kogepladen er slukket.

Bortset fra sidstnævnte, lyde fra ventilatoren, stammer de øvrige lyde fra kogegrejet.

Info generelt
Producenterne af kogegrejet arbejder med forskellige kvaliteter, der ikke nødvendigvis har noget med prisen at gøre. Det mest optimale er gryder med en massiv, tyk bund af magnetisk jern. Nogle producenter fremstiller ganske vist gryder med tyk bund, men materialet kan  sagtens kun delvist være af magnetisk jern. Andre igen fremstiller gryder med tynde bunde, som nødvendigvis kun indeholder en mindre mængde magnetisk jern. Mest støjsvage gryder er fremstillet af støbejern, da de er100% magnetiske. Dermed er de svære at få sat i svingninger.

Konklusion
Lydniveauet opstår, og er afhængig, af producentens materialevalg og konstruktion.

Info om kogezonens effekt
Brug altid så store gryder som muligt. Sætter man en gryde på 20 cm på en 26 cm zone, reduceres effekten med 20-25% og dermed forlænges tilberedningstiden. Benyttes tilmed gryder med reduceret magnetisk jern, medfører det en yderligere forlængelse.

EMFANG

Kun periodisk ventilation af Thermex-emfang

Har du et emfang af mærket Thermex-emfang, som kun ventilerer periodisk, kan problemet ofte løses med følgende fremgangsmåde:

  • Aktiver ”start/stopknappen” 1 gang.  Der kommer en ”bib” lyd (af og til ingen lyd).  

  • Aktiver ”timerknap” og hold den inde i få sekunder. Herefter lyser dioden.

  • Aktiver ”hastighedsknappen”, hvor der vælges henholdsvis hastighed 1, 2, 3 eller ingen hastighed. Dette svarer til 5, 10, 15 minutters ventilation i timen, eller ingen ventilation (rumventilation frakoblet).

  • Bekræft dit valg ved tryk på ”start/stopknappen”.

KØLESKAB - FRYSER

Støj fra køleskab eller fryser

Hvis du nye køleskab eller fryseskab kommer med boblelyde, summen, bankelyde, vibrationslyde eller klik-lyde, så find forklaringen her.

Der kommer boblelyde og knald fra skabet
Alle skabe har et vist støjniveau, og det skyldes kølemidlet, der presses rundt. Lyden kan være susende, klukkende og små knald kan også forekomme. Det er altså helt almindeligt, at der fremkommer lyde, og det kan ikke betegnes som en fejl, at de støjer.

Der kommer summen, vibreren og andre metalliske lyde
Et køleskab fungerer ved at kompressoren driver en pumpe. Det medfører nogle summende/pilsende lyde. Hvis der fremkommer en knækkende lyd, kan det være noget i rørsystemet, der trækker sig sammen. De opstår ofte, når skabet afrimer – og må betragtes som værende normalt.

Der kommer bankelyde og kabinetstøj
Disse lyde opstår under afrimningen og kaldes ekspansionslyde. De opstår, når der er temperaturforskelle, og materialer udvider sig forskelligt. Det er ikke noget, der ødelægger noget, ej heller går det ud over produktets ydelse. Disse lyde kan forekomme flere gange dagligt.

Der kommer vibrationslyde, og skabet rasler og vibrerer
Du skal lige tjekke, om rørsystemet på bagsiden rører ved bagvægen, hvilket det ikke må. Der kan også ligge noget oven på køleskabet, som skal fjernes.

Der kommer klik-lyde fra køleskabet
Det skyldes termostaten. Den styrer nemlig kompressoren – og afgiver små klik, når den slår til og fra.

KØLESKAB - FRYSER

Sådan får du aluminiumsfronter til at skinne igen

Et køleskab, en fryser eller en side-by-side med aluminiumsfront pryder de fleste køkkener. Med tiden sker der dog det, at aluminiumsfronten kan blive grim af snavs og ridser. Men der er nogle enkle virkemidler, der kan få aluminiumsfronten på køleskabet eller fryseren til at skinne igen.
Sådan får du din aluminiumsfront til at skinne som næsten ny igen.

Det første du skal finde ud af er, om overfladen er lavet i rigtig aluminium, eller blot har en overflade, der er malet i farven aluminium. Det har betydning for, hvordan du skal få aluminiumsfronten til at skinne igen. Er du i tvivl om, hvorvidt dit køleskab eller fryser har en front i rigtig aluminium eller blot farvet i aluminiumsfarve, så kan du tjekke vejledningen eller søge på nettet efter din specifikke model.

Hvis overflader er malet i en alu-farve
Er overfladen på dit køleskab eller fryser malet i aluminiumsfarve, så skal den vaskes mad varmt vand tilsat opvaskemiddel. Tør efter med en ren og tør bomuldsklud.


Hvis overfladen er i rigtig aluminium
Hvis overfladen derimod er i rigtig aluminium og den er blevet mat og ridset, så skal snavs og skidt fjernes med Borup Grundrens/Malerens. Det er med til at affedte og rengøre overfladen. Det skal blandes i forholdet 1:10.

Herefter poleres aluminiummet – og gerne med fx Wienerkalk og sprit. Slipol og andre polercreme kan også bruges. Du kan købe de nødvendige materialer i dit lokale byggemarked.

God fornøjelse med at få aluminiumsfronten på dit køleskab eller fryser til at skinne om kap med solen igen.

Book møde